Édes cékla befőtt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
360 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 2,3 kg cékla (megtisztítva 2 kg)
  • 2 ek ecet (10%-os)
  • 6-10 ek cukor
  • 2 tk reszelt torma
  • 0,5 tk Na-benzoát

Elkészítése:

A céklákat alaposan megmossuk, és egy fazékba téve felengedjük vízzel. Fedő alatt puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, és meghámozzuk.

A meghámozott céklákat negyedeljük, és a negyedeket felkarikázzuk. (Ha kicsik a céklafejek, elég felkarikázni. ) A céklákhoz adjuk a cukrot, az ecetet, a tormát és a legvégén a Na-benzoátot. Alaposan összeforgatjuk.

Egy napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Megkóstoljuk, ha nem túl édes, nem túl ecetes, ízesíthetjük még. Alaposan kimosott, kiszárított üvegekbe töltjük, és lezárjuk.