Hájas, leveles sütemények

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg finom vagy rétesliszt
  • nagy csipet só
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek ecet
  • 2 ek tejföl
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl fehérbor
  • 450 g tisztított, ledarált háj
  • 10 dkg liszt

A töltéshez:

  • cukrozott dió
  • szilvalekvár

Elkészítése:

A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk és hideg helyre tesszük.

A megmaradt liszttel és a többi hozzávalókból rétestésztát készítünk. 15 percig pihentetjük, utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk és a lisztes hájat a tésztára kenjük ( a lisztes hájat egy zsírpapíron nyújtottam ki, egyenlő nagyságúra a tésztával és ráhelyeztem). Az egészet felcsavarjuk, sodrófával kissé ellapítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk és négybe hajtjuk.

Hideg helyre tesszük, 20 percenként a hajtogatást megismételjük, háromszor hajtjuk, tehát a csavarással együtt négyszer.

Végül 5 milliméteresre nyújtjuk formázás előtt a tésztát. Tetszés szerinti méretűre és formájúra nyújtjuk és ízlés szerint töltjük. 180 fokon szép pirosra sütjük.

Bármely formájú és ízű süteményt készíthetünk a tésztából. Most diósat és csokis-szilvalekvárosat készítettem.