Csirkemájas töltött párnák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,7 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl étolaj
  • 2 ek burgonyapehely (elhagyható)

Töltelékhez:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 3 ek étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 0,5 kk őrölt bors
  • 1 tk morzsolt majoránna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk házi darált paprika
  • 1 kk só
  • 1 kis csokor friss petrezselyemlevél

Párnák tetejére:

  • 1 tojás felverve
  • 1 tk szezámmag

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a burgonyapelyhet, a sót. Alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A csirkemájat alaposan, több léből átmossuk, az eres részt kivágjuk és kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a májat és fehéredésig pirítjuk. Meghintjük a borssal, a majoránnával, belezúzzuk a fokhagymát és hozzáadjuk a darált paprikát. Addig pirítjuk, míg a legnagyobb darab csirkemáj közepe is kifehéredik.

A petrezselyemlevelet megmossuk, apróra vágjuk. A megpirult májat megsózzuk, összeforgatjuk a levéllel.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb 4 mm vastagra nyújtjuk. Egy nagyobb méretű pogácsa szaggatóval (én most egy hullámos szélű pudingos poharat használtam) tésztákat szaggatunk.

Minden másodikra halmozunk a csirkemájból úgy, hogy a korongok szélén hagyjuk kevéske helyet, amit kicsi vízzel lekenünk. Ráhelyezzük a fedő tészta lapokat. Egy villa segítségével összenyomjuk a széleket (ne sajnáljuk, jó erősen tegyük, úgy is megemelkednek sütés közben).

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és lekenjük egy egész felvert tojással. Meghintjük szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Tipp:

A párnák készítésének lépéseiről fotók megtekinthetők a blogon.