Hűtős kefires pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 0,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kisebb tojás sárgája
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dl kefir
  • 1 tojás sárgája a lekenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és meghintjük a cukorral. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a margarint, a tojások sárgáját, a kefirt, a felfutott élesztőt, majd alaposan kidagasztjuk.

Egy órára a hűtőbe rakjuk. Érdemes egy nagyobb tálba tenni, mert a hűtőben is kel a tészta.

Erősen lisztezett felületre borítjuk, ahol 1 ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd egy éles késsel berácsozzuk. Egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A két tenyerünk között megsodorjuk, így magasabb kis tornyok lesznek a pogácsák.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb. Lekenjük 1 kisebb tojás sárgájával és előmelegített sütőben 25 perc alatt hőlégkeveréssel 180 fokon megsütjük.

Tipp:

22 db pogácsa készült belőle.