Házi sonkás háromhagymás pizza

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 5 dkg margarin

Szószhoz:

  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet őrölt szerecsendió (elhagyható)

Feltéthez:

  • 15 dkg házi füstölt sonka
  • 2 kisebb fej lila hagyma

Továbbá:

  • 1 szál újhagyma vagy pár szál metélőhagyma
  • 2-3 szelet piros kaliforniai paprika

A forma kenéséhez:

  • 2 dkg margarin
  • 1 tk liszt

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A tejfölt egy tálkába öntjük. Belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat, beleszórjuk a szerecsendiót. A sonkát nagyon apróra kockázzuk és egy tálkában mérsékelt lángon 2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk. A hagymákat is alaposan megtisztítjuk, a lila hagymát karikára, a paprikát és az újhagymát vagy a metélőhagymát pedig apróra vágjuk.

Egy kerek pizzaformát kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát beleborítjuk és a kezünkkel szépen belenyomkodjuk, hogy legyen egy kis pereme. Megkenjük a fokhagymás szósszal. Ráfektetjük a lila hagyma karikákat. Megszórjuk a sonkakockákkal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve megszórjuk az apróra vágott paprikával és újhagymával vagy metélőhagymával.