Tavaszi töltött dagadó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sertésdagadó, kb. 40 dkg
  • 1 nagy szelet kenyér
  • 2 kisebb nyers tojás
  • 3 ek zsemlemorzsa, ha szükséges
  • 1 kisebb szál sárgarépa
  • 5 dkg zöldborsó
  • 1 tk só
  • 1/3 kk őrölt bors
  • 3 ek zsír
  • 1 tk házifokhagymakrém

Elkészítése:

A dagadót alaposan megtisztítjuk és felszúrjuk.

A megtisztított sárgarépát kockára vágjuk és a zöldborsóval együtt éppen roppanósra főzzük, leszűrjük és hagyjuk lecsöpögni. A kenyeret vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.

Egy tálba rakjuk a kicsavart kenyeret, a nyers tojásokat, a zöldborsót, a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk. (Nekem túl lágy lett, ezért még tettem bele 3 ek zsemlemorzsát is.)

A dagadót megtöltjük a töltelékkel és a lyukat bevarrjuk, bedörzsöljük fokhagymakrémmel, meghintjük 1 kk sóval. Érdemes kevésbé megtömni, mert a töltelék még dagad sütés közben, így könnyen kirepedhet a hús.

Egy közepes méretű tepsit kikenünk 2 ek zsírral és belefektetjük a töltött húst, majd azt is lekenjük 1 ek zsírral. Mellé öntünk 1,5 dl vizet, lefedjük alufóliával.

Előmelegített sütőben 200 fokon alul-felül sütéssel 1 órát puhítjuk, majd a fóliát levéve kb. 40 percet pirítjuk. Közben párszor meglocsoljuk a szaftjával. Ha megsült, érdemes hagyni teljesen kihűlni és szépen szeletelhető.

Tipp:

9 szelet ujjnyi vastag husi lett belőle, ami úgy gondolom, hogy három felnőtt adagja. Nálunk két felnőtt és két kis étvágyú gyereké.