Tekert fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 3 kávéskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 6 dl tej
  • 10 dkg margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 1 l napraforgó olaj a sütéshez
  • 10 ek lekvár vagy  dzsem

Elkészítése:

Egy tálba mérjük a lisztet és hozzáadjuk a sót. 2 dl langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a liszthez adjuk a felvert tojássárgákkal, margarinnal és a maradék tejjel együtt. Alaposan kidolgozzuk és langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd két részre osztjuk és cipót formázunk belőle. A cipókat egyenként kinyújtjuk, ízlésünknek megfelelő, kemény lekvárral megkenjük, majd feltekerjük, mint a bejglit. 15 percet pihentetjük.

A tésztákat csigaszerűen feltekerjük és nem teljesen forró olajba tesszük. Fedőt nem teszünk rá. Közben egyszer átfordítjuk a tésztát és a másik oldalát is megsütjük, majd a maradék tésztával is így járunk el.