Tárkonyos húsgombócleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg zöldbab
  • 20 dkg zöldborsó
  • 15 dkg gomba
  • 2 nagyobb szál sárgarépa
  • 3 közepes krumpli
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 ek étolaj
  • 1 púpos kk só
  • nagy csipet bors
  • 1 tk morzsolt tárkony
  • 1 púpos ek liszt
  • 3 dl főzőtejszín (20%-os)

Gombóchoz:

  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 egész tojás
  • 3 csapott ek búzadara
  • 1 kk morzsolt petrezselyemlevél
  • nagy csipet só
  • csipet őrölt bors

Elkészítése:

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A sárgarépát karikára, a krumplit kockára vágjuk. A gomba, ha konzerv, átmossuk, lecsepegtetjük, ha egész, akkor vékony csíkra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldségeket, jól átforgatjuk. Felengedjük vízzel. Meghintjük a sóval, borssal, tárkonnyal.

Közben a gombócokhoz a húst egy tálkába rakjuk, hozzáadjuk a tojást, a búzadarát és a fűszereket. Jól összeforgatjuk és hagyjuk addig pihenni, míg a levesben a zöldségek meg nem puhulnak, majd egy kiskanál segítségével apró gombócokat szaggatunk a levesbe. Ezek mérettől függően 10-15 perc alatt tökéletesen megfőnek.

Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, hígítjuk pár ek leveslével, majd a levesbe csorgatjuk. Ha felfő, elzárhatjuk. Meleg kínáljuk.