Dödöllére ültetett húscipók

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Húscipóhoz:

  • 50 kg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 zsemle
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 ek napraforgó olaj

Dödölléhez:

  • 50 dkg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 0,5 l víz

Öntethez:

  • 4 szál újhagyma
  • 4 dl tejföl

Elkészítése:

Meghámozzuk, felkockázzuk a burgonyát és sós vízben feltesszük főni úgy, hogy egy ujjnyira ellepje a víz (kb 0,5 l). Ha megfőtt, nem szűrjük le, hanem levével együtt összetörjük. Visszatesszük a tűzre, majd a lisztet folyamatos keverés mellett a burgonyához adjuk és kb 10 percig főzzük még.

A zsemléket vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a darált húshoz adjuk a tojással, zsemlemorzsával együtt. Meghintjük fűszerpaprikával, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk és húscipókat formázunk belőle, majd olajban kisütjük.

Az újhagymát apróra vágjuk a zöldjével együtt és a tejfölbe keverjük.

Egy közepes tepsit olajjal kikenünk és a dödöllét belesimítjuk. Egyenlő távolságra 6 mélyedést csinálunk és ezekbe tesszük a húscipókat. A dödölle tetejét lekenjük a hagymás tejföllel és előmelegített sütőben 30 percig sütjük.