Hozzávalók:
Egy 24 cm-es gyümölcskenyér formához:
Csokoládé bevonat (ganache):
Elkészítése:
A formát kivajazzuk és enyhén kilisztezzük, a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A vajat és porcukrot krémesre keverjük, majd a tojásokat és vaníliát hozzáadva tovább keverjük kézi mixerrel. A száraz alapanyagokat összeszitáljuk a kakaópor kivételével, és apránként a vajas masszához forgatjuk, amíg csomómentes nem lesz. Kevés langyos tejjel lágyítsunk a tészta állagán, ha szükséges.
A massza kb felét egy másik tálkába szedjük, amit 1 ek forró víz és kakaópor keverékével színezünk meg.
A kétféle masszát felváltva vagy fele-fele arányban, kedvünk szerint rétegezve a formába kanalazzuk.
Előmelegített, forró sütőben 50-60 percig sütjük (tűpróbát végezzünk!) A megsült süteményt a formában hagyva “fejre állítjuk” és így hagyjuk langyosra hűlni. A formából kivéve rácson hűtjük ki teljesen.
Kis edényben a habtejszínt felforraljuk és tűzről levéve beletördeljük a csokoládét. Addig keverjük amíg elolvadnak a csokikockák és szép sima, fényes mázat nem kapunk. Ezzel leöntjük márványos kenyérkénket és dermedésig hűvös helyen tároljuk.
Díszítésként csokoládé reszeléket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöt, csokis mazsolát is használhatunk. Recés élű késsel gyönyörűen szelhető, nem túl édes, tömör-testes uzsonnasütemény.
Gyerkőceim baracklekvárt kanalaztak mellé, “így az igazi” kijelentéssel.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!