Minek nevezzelek?

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A mákos gubához:

  • 12 kifli
  • 1 l tej
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
  • 6 ek cukor
  • 10 dkg darált mák

A tetejére:

  • 0,5 kg túró
  • 3 cs vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor

Vanília öntet:

  • 3 tojás sárgája
  • 2 ek liszt
  • kb 5-6 dl tej
  • 10-15 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

A langyos tejet, az olvasztott margarint, a tojás sárgákat, a cukrot, a citromhéjat és a mákot összekeverjük, majd ráöntjük a karikára vágott kiflire. Jól összeforgatjuk, megvárjuk míg a kifli felveszi a folyadékot és egy kivajazott tortaformába enyhén belenyomkodjuk. 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük és a formában hagyjuk kihűlni.

Közben a sodót is elkészítjük. A tojás sárgáját a vaníliás cukorral és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, közben folyamatosan annyi tejet öntünk hozzá, hogy simára tudjuk fehéredésig keverni. A maradék tejet felrakjuk forrni, majd állandó keverés mellett belecsorgatjuk a lisztes keveréket, majd közepesen sűrűre főzzük.

A túróba tetszés szerint teszünk cukrot, vaníliás cukrot és a már félig kihűlt sodóból keverünk hozzá, hogy jól kenhető legyen, aztán rátesszük a gubára és elsimítjuk rajta. Én díszítésként túró rudit, olvasztott csokit és narancsot tettem rá. Vanília sodóval tálaljuk.