Magyaros gomba leves, reszelt tésztáva

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • fél kg gomba
  • 2 répa
  • 1 fehérrépa
  • 1 marék borsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • zsír
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • bors
  • majoránna
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • ízlés szerint chili

Tésztához:

  • 5-6 evőkanál liszt
  • 1 tojás

Elkészítése:

A zöldségeket tetszés szerint felaprítom, a hagymát, fokhagymát, apró kockára vágom.

Egy lábasban felforrósítom a zsírt (én kacsa zsírt használtam) és a vöröshagymát megdinsztelem, rádobom a fokhagymát egy fél percig együtt pirítom és jöhet bele a gomba. Sózom, borsozom, megszórom majoránnával és addig pirítom nagy lángon, amíg majdnem az összes kiengedett víz elpárolog. Ekkor hozzáadom az összes többi zöldséget, együtt párolom kb 5 percig, felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket.

Amikor minden zöldség megpuhult rászórom a tetejére a pirospaprikát, a chilit, elkészítem a tejfölből és az 1 evőkanál lisztből a habarást és a levesbe öntöm. Ha kell utána ízesítek, esetleg kevéske delikátot is lehet beletenni.

Elkészítem a tésztát, ami teljesen megegyezik a csipetke készítésével, csak ezt a végén a régi típusú nokedli szaggatón lereszelem. A lisztet és a sót elkeverem, beleütöm a tojást és jól összegyúrom.

A lereszelt tésztát a lobogó levesben jól elkeverem, kb 2-3 percig főzöm, de már lassabb tűzön.