Narancs-alma lekvár

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 kg narancs
  • 1 kg alma
  • 1,5 csomag Dzsemfix extra lekvárzselésítő (2:1)
  • 50 dkg cukor (én fele nyírfacukor, fele nádcukorral készítettem)
  • 6-7 szem szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • 1 vaníliarúd, helyette kis vanília aromát öntöttem bele

Elkészítése:

Hámozzuk meg a narancsokat, majd a fehér részeit is szedjük le. Vágjuk a gerezdeket apró darabokra. A magokat távolítsuk el. Pucoljuk meg az almákat és reszeljük le a reszelő nagy lyukán.

Tegyük a gyümölcshúst egy lábasba, szórjuk rá a dzsemfixet, adjuk hozzá az almát, a fűszereket és lassú lángon, állandóan kevergetve kezdjük el főzni. Ha felforrt adjuk hozzá a cukrot, majd egy-két perc főzés után szedjük ki a fűszereket (én itt merülő turmixszal összeturmixoltam), még 2 perc forralás, majd tölthetjük is az üvegekbe. Lezárjuk és 5 perce fejre állítjuk az üvegeket, és akkor nem kell bele tartósítószer. Én dusztba tettem az üvegeket egy nagy pléd közé.