Réteges túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk só
  • 1 dl olaj

Krémhez:

  • 12,5 dkg margarin
  • 12,5 dkg túró
  • pici só
  • 1 tojás

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag, reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a megkelt élesztővel, maradék tejjel, tojással, olajjal tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A túrót, tojást a margarinnal, sóval krémes állagúvá keverjük.

A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk. 20*25 cm-es téglalappá nyújtjuk, egyenként lekenjük a túrós krémmel és egymásra helyezzük.

Az 5. lapra nem kenünk krémet. Egy nyújtófa segítségével 1,5 cm vastagra nyújtjuk, 20 percet még pihentetjük.

A tetejét felvert tojással lekenjük. Felét szezámmaggal, másik felét reszelt sajttal szórtam meg. Egy éles késsel négyzeteket vágunk. A leeső részeket összegyúrjuk és újra formázzuk.

190 fokra melegített sütőben,sütőpapírral bélelt tepsiben szép pirosra sütjük kb 25-30 perc alatt.