Rakott kelkáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 1 nagy bögre rizs
  • 1 kg darált hús
  • 2 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • bors
  • őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis doboz tejföl

Tetejére:

  • reszelt sajt
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 tojás
  • petrezselyemzöld
  • ételízesítő

Elkészítése:

Forró vízben megfőzzük a felszeletelt kelkáposztát. Ha elkészült, leszűrjük.

Elkészítjük a darált húsból a pörköltet. Olajon megdinszteljük a vöröshagymát, beleszórjuk a pirospaprikát, majd rátesszük a húst. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, fokhagymával. Mikor már megpuhult a hús, beletesszük a tejfölt, összefőzzük és félretesszük.

Elkészítjük a rizst. Kevés olajon megpirítjuk a rizst, sózzuk, majd felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel. Kis lángra vesszük, készre főzzük.

Ezután jön a rétegezés: egy jénai tálat vagy tepsit készítünk elő. A nagy pohár tejfölbe belereszeljük a fokhagymát, ételízesítővel megszórjuk, belekeverünk 2 tojást is. Ebből a keverékből teszünk a jénai aljára egy sort, erre kerül a kelkáposzta, erre a rizs, majd a darált hús. Felülre a maradék káposztát rakjuk, befedjük a maradék tejföllel, megszórjuk petrezselyemzölddel és sajttal. Sütőbe tesszük és 180 fokon, kb 45-50 perc alatt készre sütjük.