Trappista házilag

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 1 l tej (3,5 %-os zsírtartalmú)
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás (elhagyható)
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk só (púpozott)

Elkészítése:

A tejet a túróval felforralom, majd leveszem a tűzről. Amikor is, a túró kicsapódik, elválik a savótól ( a savó egy halvány sárgás-zöldes folyadék), majd leszűröm tiszta pelenkán vagy sűrű gézen a túrót. A pelenka négy sarkát megfogva összekötöm, felakasztom. Edényt teszek a csöpögő savó alá. Megvárom, hogy kicsepegjen.

Egy zománcos lábasba a túrót, vajat, tojást, szódabikarbónát és a sót felteszem nagyon lassú tűzre. Folyamatosan 10 percig keverem, ügyelve, hogy ne égjen le. Amikor a massza már lágyul, kicsit gyúlós lesz, kiöntöm a tálkába. A tálkát kicsit megnedvesítem, így nem ragad bele, könnyen ki lehet borítani.

Amikor kihűl, beteszem a hűtőbe 1-2 napra. Ekkor kész. Egy hétig is fogyaszthatjuk hűtőben tárolva. Keményebb, reszelhető, szeletelhető trappistát kapunk.