Fokhagymás pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tészta:

  • 1 kg liszt
  • 1 élesztő
  • 750 ml tej
  • 2 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 dl olíva olaj

A fokhagymás töltelékhez:

  • 250 g vaj
  • 1 ek só
  • 2 fej fokhagyma

A tészta kenéséhez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. Ha felfutott, összekeverjük a többi hozzávalóval és tésztát dagasztunk belőle. Egy órán át kelesztjük.

A töltelékhez a puha vajat összekeverjük a sóval és a fokhagymával.

Ha megkelt a tészta 4 részre osztjuk, külön-külön kinyújtjuk őket, majd megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és háromszögeteket vágunk belőle (ferdén vágjuk).

Sütőpapíros sütőlapra helyezzük őket, majd megkenjük a felvert tojással, megszórjuk sóval és szezámmaggal.

180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kivettük a sütőből, még melegen megkenjük a tetejét sós vízzel.