Sajtos rúd

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg finom liszt
  • 10 dkg darás liszt
  • 25 dkg margarin/zsír
  • 1-2 tk só
  • 1 kk sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1-2 ek tejföl (amennyit felvesz)
  • kenéshez 1 tojás

Elkészítése:

Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, vajjal elmorzsoljuk, sózzuk, a reszelt sajt felét is hozzáadjuk, majd a tojások sárgájával és tejföllel könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Frissen tartó fóliába csomagolva 1-2 órát hűtőben pihentetjük, majd enyhén lisztezett felületen 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, felvert tojással lekenjük és a reszelt sajt másik felével hintjük. Derelye vágóval/pizza vágóval/éles késsel 1 cm széles csíkokat vágunk, kb 10 cm hosszúságra szabdaljuk.

Sütőpapírral bélelt lemezre téve 180 fokon 10-15 perc alatt világos aranybarnára sütjük.

Tipp:

Bármilyen ízű kemény sajtot használhatunk, személy szerint füstölt sajtot is csempésztem bele. Sokáig eltartható sós sütemény (lenne). Kezdőknek is bátran ajánlom elkészítését, de csak dupla mennyiséggel érdemes, mert nagyon finom.