Feketeerdő alagút

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A piskótalaphoz:

  • 80 g finomliszt
  • 20 g étkezési keményítő
  • 4 tojás
  • 50+50 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 csapott kávéskanál sütőpor

Továbbá:

  • 1 nagy üveg meggybefőtt
  • 45 g étkezési keményítő
  • 2 evőkanál + 2 kávéskanál cukor
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka
  • 1,5 dl + 3,5 dl habtejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 100 g tortabevonó csokoládé
  • 1 tasak vaníliás cukor

A szóráshoz:

  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:

A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk. A sütőtepsit (kb 30*40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta). A tojás sárgákat habosra keverjük 50 g cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kávéskanál) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 50 g cukrot és kemény, fényes habbá verjük. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel, sütőporral, kakaóporral összekevert lisztet és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük. A masszát a tepsibe öntjük és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.

Közben meghintünk porcukorral egy, a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon. A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mind ezt gyorsan tesszük, különben hamar kiszárad a tészta és törékeny lesz), hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tölteléket. A meggybefőttet leszűrjük, (2,5 dl volt a lé), levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 evőkanál cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt és éppen csak sűrűsödésig forraljuk, kb 1 perc alatt. Beletesszük a meggyet és hagyjuk kihűlni.

Egy kb 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk folpackkal. A tésztát formára “szabjuk”: a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb 18*30 cm-es és egy 11*30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük és meghintjük a cseresznyepálinkával. 1,5 dl tejszínt 2 kávéskanál cukorral és a habfixálóval (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem szükséges a habfixáló) kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén rá is nyomkodjuk), visszahajtjuk rá a folpackot és legalább 3 órára behűtjük.

Következik a díszítés. A csokoládétáblát élére állítjuk és burgonyahámozóval vékony réteget, “forgácsokat” farigcsálunk le róla, amit felhasználásig hidegen tartunk.

A maradék 3,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az “alagutat” hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát. Tetejét és oldalát bevonjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal és tetejére habrózsákat nyomunk, végül meggybefőttel díszítjük.