Perec kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 1 kávéskanál só

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttattam a cukorral, 1,5 dl langyos tejjel. Adtam 1 evőkanál lisztet, amit a kilóból vettem ki. 15 perc alatt feljött az élesztő.

A lisztet a sóval átszitáltam, hozzáadtam a maradék tejet, tojást, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt. Összegyúrtam alaposan, a tészta szép fényes lett, elvált az edénytől. A tésztát 30 percig pihentetem letakarva.

A megkelt tésztát, lisztezett deszkán kis 1 cm átmérőjű 20 cm rudakká sodortam. Félbe hajtottam és a két szárát összesodortam, majd a végeket összenyomkodtam és aláhajtottam.
fonott-perec-005
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, majd 15 percig pihentettem. Megkentem felvert tojással és 220 fokos sütőbe toltam. Akkor jó, ha aranybarna.