Káposztás táska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 4 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 50 dkg káposzta
  • 1 dl olaj
  • 2 dkg cukor
  • bors ízlés szerint
  • 1 tk só

Elkészítése:

A káposztát lereszeljük, megsózzuk és állni hagyjuk addig, amíg levet enged. 10-15 perc múlva kinyomkodjuk. A serpenyőbe olajon a cukrot kicsit megkaramellizáljuk, ebbe beletesszük a káposztát, megborsozzuk és félkészre dinszteljük.

A tészta: a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, cukrot, csipetnyi sót, tojást, tejet, olvasztott vajat. Bedagasztjuk. Állni hagyjuk 1 órát. A kétszeresére kelt tésztából jól belisztezett deszkán 6 egyforma cipót gyúrunk. 0,5 cm vastagságú, kör alakúra nyújtjuk.

A lapok egyik felébe rakjuk a tölteléket, majd a másik felével betakarjuk. A tésztát ujjunkkal a széleinél összenyomjuk.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, hőlégkeverésre. Rögtön betesszük, míg melegszik a sütő, addig is kel, majd sül a tésztánk. Amikor aranybarna, kivesszük. A tetejét lekenjük enyhén vízzel.