Bolognai lencse

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg lencse (beáztatott)
  • 1 babérlevél
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 18 dkg sűrített paradicsom
  • 2 ek ketchup
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • kakukkfű ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1,5 dl vörösbor
  • 8 dkg sajt (reszelt)
  • 1 teáskanál petrezselyem (szárított)

Elkészítése:

A beáztatott lencsét sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük.

A felkockázott szalonnát kissé megpirítjuk az olajon, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, kb 10 perc. Sózzuk, borsozzuk. Belekanalazzuk a paradicsompürét és a ketchupot, majd felöntjük kb 2 dl vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk. Kakukkfűvel és rozmaringgal ízlés szerint fűszerezzük.

Lassanként hozzáadjuk a vörösbort és 10-12 percig pároljuk. Ha elkészült, beleforgatjuk a leszűrt lencsét, majd tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal és egy kis petrezselyemmel.