Latte machiato torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Piskótához:

  • 6 tojás
  • 3 ek víz
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 180 g cukor
  • 150 g liszt
  • 4 ek kakaópor
  • 1 cs sütőpor

Krém:

  • 500 ml habtejszín
  • 200-250 g tejföl
  • 100 g cukor
  • 2-2,5 cs habfixáló
  • 2 púpos teáskanál étkezési zselatin
  • 2 ek mandulalikőr (vagy pár csepp mandula aroma)
  • 1 ek kakaópor
  • 3 tk instant kávé vagy 1 kis cs instant cappuccino

Tetejére:

  • 100 g ét tortabevonó
  • kis margarin vagy olaj

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat 3 ek vízzel, a vaníliás cukorral, cukorral habosra keverjük és ehhez a masszához keverjük (apránként, nagy mozdulatokkal) a liszt, a kakaópor és a sütőpor keverékét, majd belekeverjük a kemény tojáshabot. Kivajazott tortaformába öntjük és előmelegített sütőben megsütjük, ha kihűlt 3 részre vágjuk.

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A tejfölt összekeverjük a cukorral, majd a tejszínhabba keverjük. Kb 1 dl vízbe, 2 púpos teáskanál étkezési zselatint elkeverünk és felforraljuk, a zselatin hátoldalán található utasítás szerint. Kicsit hagyjuk hűlni és apránként a tejszínhabos masszához keverjük. A krémet két részre osztjuk, az egyik felébe tesszük a mandula aromát, vagy likőrt, a másik felébe tesszük a kakaóport és a kávét vagy cappuccinót.

A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk, meglocsoljuk valamilyen likőrrel, és a krémmel megtöltjük. Alulra kenjük a fehér krémet, felülre pedig a kávésat. A tetejét tortabevonóval fedjük be. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.