Vajas, leveles tésztás sütemények

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál 20 %-os ecet
  • 2,5 dl hideg víz

Francia krémeshez:

  • 2 krémesnek való lapot

Krémhez:

  • 8 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 9 dl tej
  • 3 vaníliás cukor
  • 23 dkg porcukor
  • 5 dl habtejszín

Elkészítése:

Tészta készítése: először a vajas tömeget készítjük el, amihez 40 dkg vajat összegyúrunk 10 dkg liszttel, majd 2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, folpacba csomagoljuk és felhasználásig hideg helyre tesszük. A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a maradék vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, szép sima felülete lesz, akkor lesz jó. Cipóvá alakítjuk és fél órát pihentetjük.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nagyobb téglalap formára nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas téglatestet. Ráhajtjuk a tésztát úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a lisztes vajat. A tésztát először lazán ütögetjük a sodrófával, majd fél centi vastagságú, szabályos téglalappá nyújtjuk. Ezután hajtogatjuk.

A jobb oldali tésztarész harmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett kettős tésztarészre ráhajtjuk a bal oldali tésztarészt harmadot. Ez az úgynevezett egyszerű szimpla hajtogatás. A tésztát elforgatjuk 90 fokos szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is, végül a két részt egymásra hajtjuk. Ez az úgynevezett kettős, vagy dupla hajtogatás.

Ezután a tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük, a pihentetési időkkel együtt. Ezután a készítendő étel jellegének megfelelően nyújtjuk, formázzuk és mindig nagyon forró 230-240 fokos sütőben sütjük. Felhasználhatjuk édes és sós rolók, krémesek, hasék, rétesek, húsok burkoló anyagának.

Ebből készítettem füstölt sajttal megszórt rudakat, virágokat, csokis, szilvalekváros kis papucskákat, 4 levelű lóherével is szaggattam,annak a tetejét mandulaforgáccsal szórtam meg.

Virág készítése: a tésztát kinyújtjuk és közepes szaggatóval kiszúrjuk, minden másodiknak a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. A teljes karikákat vízzel megkenjük és ráfektetjük a kiszúrt karikákat. Világosra sütjük, porcukorral meghintjük és a gyűrű közepét savanykás lekvárral megtöltjük.

A papucskákat rombusz alakra vágtam és 1 teáskanál tölteléket a közepére tettem és a két szembe lévő oldalt egymásra hajtottam. 1 csokoládés ízű pudingport 2 dl tejjel felfőztem,kihűtöttem és 3 evőkanál szilvalekvárral összekevertem.

Francia krémes készítése:

Krém készítése: először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével. A lisztet kevés tejjel, tojás sárgájával simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban és kikevert tojás sárgás masszát belecsurgatjuk, sűrűre felfőzzük. Ezután apránként szép lazán hozzákeverjük a tojásfehérje habot.

Az egyik tésztalapot egy magas falú tepsibe tesszük, ráöntjük a krémet, elsimítjuk és hagyjuk kihűlni. A tejszínt keményre verjük a krémre simítjuk. A felső lapot bevonjuk,a simább felületet.

A mázhoz: 20 dkg cukorból, kb 5 dkg-át lábasban megolvasztottam, karamellizáltam, majd amikor már szép barna volt, adtam hozzá 15 evőkanál tejet, a tejben a kemény karamell elolvadt. Ezután hozzáadtam a maradék cukrot és addig főztem, amíg elolvadt a cukor. Mikor sűrűsödni kezdett, levettem a tűzhelyről, hozzákevertem 7 dkg margarint és géppel jól összedolgoztam, aztán gyorsan a másik tésztalap hátuljára simítottam. Itt egy kicsit igyekezni kell, mert ahogy hűl, úgy kezd keményedni a máz és már nem lesz kenhető. A mázas lapot száradás után felkockáztam, így tettem a tésztára, lehűtés után vizes késsel felszeleteltem.