Rizsfelfújt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A felfújthoz:

  • 250 g rizs
  • 1 l tej
  • 200 ml víz
  • 1 csipet só
  • 150 g cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília eszencia
  • 20 g mazsola
  • 5 db tojássárgája
  • 5 db tojásfehérje
  • 2 púpozott teáskanál liszt
  • 50 g vaj

A tepsihez:

  • vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben. Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.

Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul. Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni.
Ha a tejberizs kihűlt, egy nagy üstbe szedjük, és átkeverjük. Ezután a rizskochnak egy kb 24 x 34 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk.

A puha vajat a tojás sárgával kihabosítjuk, és óvatosan, egy fakanállal hozzákeverjük a tejberizshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet is.

A kivajazott majd morzsával megszórt formába öntjük a masszát. 200 C-os sütőben aranybarnára sütjük, ez kb 40 perc hőlégkeverés nélkül.

Tálaláskor tetszés szerint megszórjuk porcukorral, citromhéjjal, és lekvárral tálaljuk.