Egészben sült sertéskaraj pikáns burgonyával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj
  • 1 teáskanál durvára tört színes bors
  • 1 evőkanál friss zsálya és rozmaring összevágva
  • 1 evőkanál durva szemű tengeri só
  • 2 evőkanál fokhagyma granulátum (lehet zúzott friss fokhagyma, de az könnyebben megég)
  • 1.5 dl fehér bor
  • 6 db közepes burgonya
  • 2 db héjas alma
  • 1 nagyobb fej lila hagyma
  • fél citrom
  • 3 db egész fokhagyma

Elkészítése:

A fűszerekkel bedörzsöljük a karajt. Folpackba, jól záródó dobozba 1 éjszakát pácolódni hagyjuk a hűtőben. Másnap sütés előtt kb fél órával kivesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen a hús, mikor sütni kezdjük. Bekenjük olajjal. Zsírral kikenünk egy cserépedénybe tesszük.

220 C fokos sütőben 20-30 percig pirítjuk, hogy a húst megkapja a hő, azaz kérget sütünk húsra. 20-30 perc elteltével a hőt 150 C fokig visszavesszük, és aláöntünk másfél deciliter száraz fehérbort és a húst kb 1-1,5 órán keresztül sütjük.

A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kicsit előfőzzük. A húst kivesszük a sütőből, és a pecsenye léből. Bele rakjuk a burgonyát, cikkekre vágott almát, szeletelt citromot, és a fokhagymát egészben. Majd vissza ültetjük rá a húst. 20 perc múlva a krumplis köretet megkavarjuk, majd sütjük addig, míg a hús színt kap.

A húst kivesszük vágódeszkára, alufóliával nem túl szorosan betakarjuk. A krumplis köret alól – ha a krumpli puha – leöntjük a pecsenyelét és 200 C fokon pirítjuk. Ez kb 20-30 perc, ezalatt a hús is megnyugszik, és tálalható, szeletelhető. A pecsenyelét beforralva egy kis száraz fehérborral tálalható a hús mellé.

Tipp:

A fent leírt fűszereket helyettesíthetjük Kotányi sertéshús fűszersóval. Bőrös karajjal is készíthetjük. Idő hiányában én most úgy készítettem, hogy fél órát hagytam állni a fűszersóban, majd serpenyőben magas fokon átsütöttem a húst, így képeztem kérget neki.