Narancsos csirkemell csíkok mazsolás rizzsel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A sülthöz:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 1 csomag sült csirke fűszerkeverék
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 dl vörösbor
  • 1,5 dl étolaj

A gyümölcsökhöz:

  • 0,5 kg mandarin
  • 1 csomag füge, 1 csomag datolya (elhagyhatók)
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre víz
  • 1 dl vodka (vagy más szeszes ital)

Körethez:

  • 0,5 kg rizs
  • 1 liter víz
  • 1 teás kanál ételízesítő
  • 1 csomag mazsola

Elkészítése:

Előző napon érdemes előkészíteni, hogy legalább egy éjjelt álljon a hűtőszekrényben, míg az ízek jól összeérnek.

Felcsíkozom a csirkemellet, tálba teszem, és ráöntöm az olajat, a csirke fűszert, a mézet, a szegfűszeget, a bort és alaposan összekeverem. Lefedve a hűtőben tartom másnapig. Állhat akár 1-2 napig is, annál finomabb lesz.

A mandarint alaposan megmosom, felkarikázom és felaprítom a többi gyümölcsöt is. A cukorból és vízből szirupot főzök, ha felforrt, beleöntöm a szeszt és belekeverem a gyümölcsöket. Ha kihűlt, mehet ez is a hűtőbe.

Másnap,vagy amikor szeretném elkészíteni az ételt, olajat hevítek egy serpenyőben és apránként belefektetem a csirkemell csíkokat. A gyümölcsökből is teszek a hús mellé. Amikor a húsok pirulni kezdenek, teszek egy keveset a hús pácból, és a gyümölcsök szirupjából is. Mindezt addig ismétlem, míg minkét tálam teljesen ki nem ürül.

Mazsolás rizzsel tálalom, amit így készítek el:
Kevés olajon meg futtatom a rizst, míg szép fehérré válnak a szemek, ráöntök 1 liter vizet, ráteszem az ételízesítőt és ha a rizs félpuha, belekeverem a mazsolát is. Ha a víz elpárolgott, tiszta konyharuhát teszek az edényre és tálalásig fedőt teszek rá, hogy a felesleges nedvességet a konyharuha felszívja.

Jó étvágyat kívánok hozzá!