Kandírozott narancs és citrom

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
500 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • narancs
  • citrom
  • cukor
  • víz

Elkészítése:

A narancsokat, citromokat félbe vágjuk, majd a levét kipréseljük. A héját nekünk tetsző nagyságú csíkokra vágjuk, majd egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A vízbe teszünk egy kis sót is. A fehér részt nem kell kivágni vagy kikaparni. Nem lesz keserű, mert a sok áztatásban meglágyul és elveszti a keserű ízét.

Másnap leöntjük a vizet és sima vizet öntünk rá. Áztatni kell 2-3 napig úgy, hogy a vizet napjában 2-3-szor cseréljük.

Ezt követően leöntjük a vizet és kis vizet teszünk fel forrni, annyi cukorral, amennyi a héjak súlya, beletesszük a gyümölcshéjakat és főzzük addig, amíg a viz el nem fő. Vigyázzunk, a cukor ne karamellizádjon!

Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amire cukrot hintünk, erre fogjuk kiszedni a megfőtt narancshéjat. Egy villával szépen széthúzgáljuk az összeragadt darabokat, a tetejére is szórunk cukrot.

A későbbiekben ez a cukor nagyon finom lesz süteményeknél sima cukor helyett. Ezt követően csak várni kell addig, amíg ki nem száradnak a narancs és citromdarabok.

Ha szeretnénk, akkor csokit melegítve belemárthatjuk az egyik végét a kandírozott gyümölcsöknek, de anélkül is isteni az íze.