Képviselőfánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tészta:

  • 8 dkg vaj vagy zsír (én felesbe tettem bele mindkettőből)
  • 1 dl víz
  • 11 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 tk cukor
  • csipet só

Krém:

  • 7 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • kb 10 – 15 dkg cukor
  • 6 – 7 ek liszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • csipet só

És még:

  • kb 5 dl habtejszín
  • 4 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • ha akarunk tehetünk bele habfixálót is

Elkészítése:

A tészta elkészítése:

A vizet, a vajat,  a sót és cukrot feltesszük a tűzhelyre elolvad benne a vaj és zsír felforraljuk. Felforrt egyszerre beleöntjük a lisztet, alacsonyra vesszük a hőt alatta, keverem folyamatosan míg el nem válik az edény falától.

Tálba öntjük, pár percet hagyjuk hűlni, majd egyesével alaposan elkeverjük benne a tojásokat, nem szabad túl lágynak lennie a tésztának.

Tepsibe tojásnyi nagyságú halmokat formázunk (lehet 2 kiskanál segítségével is), kis vízzel lespricceljük.

Pihentetés nélkül a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 percig sütjük őket. Nem szabad közben kinyitni a sütő ajtaját, különben összeesnek. Ha már hűltek, kicsit levágjuk a tetejüket. Megtöltjük a vaníliás krémmel, a tetejére nyomunk tejszínhabot és rátesszük a tészta kalapot

 

A krém elkészítése:

Lábosba ütjük a tojásokat, felöntjük kevés tejjel hozzáöntjük a lisztet és csomómentesre keverjük. Ezután beleöntjük a maradék tejet, a csipet sót és elkeverjük.

Alacsony lángon nem túl sűrű krémet főzünk belőle. Lehúzzuk a tűzről belekeverjük a cukrokat, kóstoljuk meg elég édes e a krémünk. Kihűtjük ezután belekeverjük a szoba hőmérsékletű vajat.

A jéghideg tejszínhabot felverjük a cukrokkal, csipet sóval.