Almás és sütőtökös pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • vaj a formához

Sütőtökös töltelékhez:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 1 tojás
  • őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió és vaníliás cukor ízlés szerint

Almás töltelékhez:

  • 20 dkg édes, lédús alma
  • 2 ek. cukor
  • őrölt fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg ízlés szerint

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A sütőtököt feldaraboljuk, majd megsütjük egy tepsiben, ha elkészül hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, hogy egy sima tésztát kapjunk. Ha egy picit ragadós lenne, adhatunk hozzá még lisztet. Hűtőbe tesszük pihentetni, majd egy lisztezett felületen kinyújtjuk a formának megfelelő méretűre. A piteformát kivajazzuk, majd beletesszük a tésztát. Megszurkáljuk villával, hogy ne emelkedjen meg, majd 10 percig sütjük.

Amíg sül elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, majd lereszeljük. Egy serpenyővel cukorral és a fűszerekkel 10 percig pároljuk, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. A megsült sütőtököt villával összetörjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és a tojást.

Az elősütött piténkre rákanalazzuk a töltelékeket, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Díszíthetjük a pite tetejét, ha marad egy kis tészta. Én kis leveleket helyeztem a tetejére. Tálalhatjuk a sütőtökös pitét tejszínhabbal, az almáshoz jól illik a karamell szósz esetleg vanília sodó. Egyszerre kétféle süteményünk lesz!