Csirkemell aszalt gyümölcsökkel őzgerincben

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkemell filé
  • 15 szelet bacon
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • 10 evőkanál darált dió
  • 1 kávéskanál só (vagy ízlés szerint – és attól is függ, mennyire sós a bacon)
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 dl főzőtejszín
  • vaj, vagy margarin a forma kikenéséhez
  • 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

A csirkemellet megmosom, papírtörlővel leitatom róla a felesleges vizet és felkockázom. Sózom, borsozom, összekeverem, és megforgatom az 1 evőkanál lisztben. Az aszalt gyümölcsöket apró darabra vágom. A kétféle reszelt sajtot és a darált diót összekeverem, hozzáadom a tojásokat és a tejszínt, majd alaposan összekeverem, beleteszem a csirkemellet, az asztalt szilvát, barackot, és ezzel is jól elkeverem.

Az őzgerincformát kivajazom, a bacon szeleteket sorban belefektetem a formába úgy, hogy először az egyik, majd a másik oldalán túl lógjon a szalonna. Belehalmozom a csirkemelles masszát, elegyengetem, ráhajtogatom a bacont.

A formát ráteszem egy sütőpapíros tepsire, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 35-40 percig sütöm. Ezután kiborítom a formából a sütőpapíros tepsire és 200 fokon hagyom egy kicsit pirulni a másik oldalát is kb. 10 percig.

Tipp:

Az ünnepi asztalra is méltó, az alkalomnak megfelelő díszítéssel.