Mángold főzelék,tükörtojással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 5-6 mángold levél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 kanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • fél kávéskanál só
  • késhegynyi őrölt bors
  • késhegynyi őrölt gyömbér
  • 2 egész tojás
  • 4 kanál étolaj

Elkészítése:

A mángoldot megmossuk, a vizet lerázzuk róla és a nyéllel együtt apró kockára vágjuk. A fokhagymát is felkockázzuk, egy edényben a vajon megdinszteljük, rátesszük a mángoldot, majd fedő alatt gyakori kevergetés mellett 10 perc alatt megpároljuk. Ha szükséges, kevés vizet önthetünk alá, meg ne égjen.

Közben a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel és a fűszerekkel. Nem lesz teljesen pépes, inkább a salátafőzelékhez hasonló az állaga. Besűrítjük az átszűrt habarással és készre főzzük.

A tükörtojást egy kicsit másképpen készítjük. Egy palacsintasütőbe öntünk 4 kanál olajat és beleteszünk 2 szép formájú sütemény kiszúrót, persze nem műanyagot. Felütünk egy tojást pohárba, megsózzuk és a felforrósított formába öntjük. A másikat ugyanígy készítjük, majd a forró olajjal addig locsolhatjuk, amíg a tojás megsül és a formából egy tányérra kiütögethetjük. Ha nem akar kijönni az alját késsel körbe vágjuk, majd a kész főzelék tetejére rakjuk.

Tipp:

A mángold, aki még nem ismeri, a paraj és a saláta helyett használható, nagyon jó ellenálló képességű növény. Permetezni nem kell, én december 12-én még tudtam szedni a kertből. Takarással jól áttelelhető, ezért már kora tavasszal hozzáférhető, friss zöldség. Aki teheti, ültessen mángoldot! Az erkélyen nagy edényben is egész nyáron ellátja a családot friss zöld leveleivel. Magról vethető.