Stíriai metélt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 34 dkg túró
  • 16 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 1 púpozott evőkanál cukor

Továbbá:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 ek búzadara
  • 16 dkg túró
  • citromlé (ízlés szerint)
  • 20*30 cm-es tepsi

A tepsi kenéséhez:

  • margarin

Szóráshoz:

  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk. Kissé ragacsos tésztát fogunk kapni, de így a jó. Utána 1 cm hosszú csíkokra, majd keresztben is 1 cm kockákra vágjuk. Forró, lobogó, sós vízben kifőzzük a tésztát. Amikor a túrós tésztánk feljön a víz felszínére, kb 6-7 percig főzzük még. Szűrőkanállal kiszedjük, majd víz alatt leöblítjük, jól lecsepegtetjük és kihűtjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a túrót, a tejfölt, a búzadarát, citromlével ízesítjük. Végül a tojásfehérje kemény habját lazán hozzákeverjük.

A túrós tésztával összevegyítjük és az előkészített, margarinnal kent, morzsával megszórt tepsibe tesszük.
200 fokon megsütjük. Almapürével fogyasztottuk.