Havasi gyopár

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Hozzávalók a barna tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek kakaópor
  • 1 mk sütőpor

A fehér tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 sütőpor
  • 3-4 ek tejföl

A krémhez:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor

A lapok lekenéséhez:

  • 1/2 üveg házi baracklekvár
  • 25 dkg vágott dió

A tetejére:

  • 2 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg barna tortabevonó
  • 5 dkg fehér csokoládé

A tepsi mérete:

  • 26×36 cm-es nagy méretű gáztepsi

Elkészítése:

A tészta elkészítése:

A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpacka csomagoljuk és felhasználásig a fagyasztóba tesszük.

A fehér tésztát is összegyúrjuk, majd 3 cipóra osztjuk.

Mindegyik cipót tepsi méretűre nyújtjuk, a tepsi hátoldalát vajjal lekenjük, majd ráterítjük a tésztát.

Lekenjük lekvárral, majd megszórjuk darabos dióval és ráreszeltjük a barna tészta 1/3-ad részét. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A másik két cipónál is hasonlóképp járunk el.

A krém készítése:

A pudingporokat összekeverjük tejjel, cukorral és vaníliás cukorral, majd felfőzzük és kihűtjük. A vajat kihabosítjuk, majd a kihűlt krémmel habosra keverjük.

Összeállítás:

A kihűlt tésztalapokat megtöltjük a krémmel, a tetejére a csokoládékat felolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményt.

A sütemény 1/3 részére csokoládé bevonat került, a többire az eredeti recept szerint, a tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz felett kemény habbá verjük és a sütemény tetejére simítjuk.

Csokoládé forgáccsal megszórjuk.