Barackos túrós krémsajtos torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 csomag Győri Édes Zabfalatok ( vagy 20 dkg omlós keksz)
  • 10 dkg vaj

Túrós krém:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone, vagy 45 dkg 20%-os tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • porcukor ízlés szerint
  • 25 g zselatin

Barackkrémhez és díszítéshez:

  • 2 nagy doboz őszibarack konzerv
  • 10 gr zselatin
  • citromlé
  • porcukor
  • 1 dl tejszín
  • citromfűlevelek

Elkészítése:

Tészta elkészítése:

Ha tejfölből készítjük, akkor a 450 g-os tejölt kicsurgatjuk egy szűrőbe tett vékony vászon anyagon keresztül. Ha bolti krémsajtot, vagy mascarpone-t használunk, akkor erre nincs szükségünk. A tortaforma aljába sütőpapír korongot vágunk, a vajat felolvasztjuk, a kekszet apró darabokra törjük, majd összedolgozzuk őket, belenyomkodjuk a formába és mehet a hűtőbe.

A barackrém elkészítése:

A barack konzervből kiválasztjuk a legszebbeket és 5 fél barackok vékony szeletekre vágunk, majd félretesszük díszíteni. A többiből egy kevés befőtt lével, citromlével és cukorral pürét turmixolunk. Fél liter pürére lesz szükségünk. Egy kis lábosban 4 evőkanál pürében elvegyítjük a 10 g zselatint, majd kis lángon folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Ha felolvadt a zselatin, hozzákeverjük a többi pürét is.

A túrós krém elkészítése:

A 25 g zselatint elkeverjük 0,5 dl vízben, majd állni hagyjuk. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a krémsajtot, a túrót, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a vaníliát, majd ízlés szerint cukrozzuk. A zselatint kis lángon kevergetve felolvasztjuk, majd robotgéppel összekeverjük a túrós krémmel.

A kekszes alapra öntjük a túrós krém felét, majd 5 percre betesszük a mélyhűtőbe, hogy megkössön. Erre jön a barackpüré, majd ismét hűtés következik. Ha megszilárdult jöhet rá a maradék túrós krém is. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd eltávolítjuk a tortaforma karimáját és kirakjuk vékonyra szeletelt barackokkal. Tejszínhabbal és citromfű levelekkel díszítjük.

A sütőpapír alá nyúlva egy lapáttal átcsúsztatjuk a tálalótálra.