Puffancs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 csésze víz
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 tojás
  • 3 és 1/4 csésze liszt
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 csomag friss élesztő

Elkészítése:

Nem szöszöltem, mindent belevágtam anyukám kenyérsütőjébe, dagasztó programon elkészítettem a tésztát, majd még kelés előtt a nyújtólapra borítottam, melyet természetesen megliszteztem. A tetejét is liszttel szórtam, tiszta konyharuhával lefedve, kb másfél órán át kelesztettem.

Kelesztés után 4 részre egyforma részre kell osztani, formázni, majd újabb (minimum) 30 perc pihenő következik a konyharuha alatt. 180-190 fokosra kell előmelegíteni a sütőt. Felvert tojás sárgájával vékonyan megkentem a zsemlék tetejét. Aranybarnára sütöttem.

Évekig kerestem a tökéletes hamburgerzsemle receptjét, feladtam, maradtam a puffancsnál.

Ez a puffancs recept nem a szokásos, inkább kalácshoz hasonlító ízvilággal rendelkezik, kevésbé édes.

Hihetetlen méretű puffancsokat lehet varázsolni, ha türelmesek és ügyesek vagyunk.

A formázáshoz két kezem használom, miközben az óramutató járásával ellentétes irányban forgatom két tenyerem közt a bucit, az alsó részét mindig a buci alja felé terelem a kezemmel. Így kaphatunk szinte tökéletes golyót, melyet végül picit ellapíthatunk.

Ha nincs “CUP” mérőedényed:

1 cup víz=kb 240 ml
1 cup liszt=120 g
1 cup kristálycukor=200 g
1 cup porcukor=110 g
1 cup barnacukor=220 g