Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg reszelt alma
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 14+12 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott ek fahéj
  • 1 egész tojás

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, összegyúrjuk a zsírral, 14 dkg cukorral, a tojások sárgájával és a tejföllel. Eleinte nehézkesen áll össze, de szép nyújtható tésztát fogunk belőle kapni. Ha ez megvan, akkor kettéosztjuk 1/3 – 2/3 arányban.

A nagyobb tésztát kinyújtjuk 20×35-ös tepsi méretűre, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.

Annyi almát pucolunk meg, amiből 1 kg reszelt alma lesz (kb 1,5 kg). A levét kinyomkodjuk, majd a tésztára rétegezzük. 12 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot és egy pici fahéjat összekeverünk, majd az almára szórjuk. Kinyújtjuk a maradék tésztát és befedjük vele a tölteléket. A szélét lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk és felvert tojással megkenjük. 200 fokon 30-35 percig sütjük.