Málnás karotta torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 dkg margarin vagy vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • kevés tej

A krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 ek mascarpone (házilag készítettem, 1 kis doboz tejfölt szövetbe csomagolva, vállfáról lógatva kicsepegtettem a savótól pár óra alatt)
  • 1 citrom reszelt héja
  • málna ízlés szerint, ami mirelit is lehet

Elkészítése:

Ha házilag készül a mascarpone, azt textilbe (pl pelenka) csomagolva lógassuk le vállfa segítségével, alá egy tálkát téve, melyből pár óra alatt a savó távozik, így ezt az időt vegyük figyelembe a torta előkészületei előtt.
A tortához elegendő mennyiséget 1 kis doboz tejfölből kapjuk. Készíthető fele tejföl, fele joghurt keverékéből is.

A tojásokat a puha margarinnal/vajjal és a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tisztított és apróra reszelt répát, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy sűrű, folyós tésztát kapjunk. Sütőpapírral bélelt, 24-26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük. Elsimítjuk és tűpróbáig sütjük 180 fokon, ez kb 20-30 perc. Rácson hűlni hagyjuk.

A krémhez a tejszínt felverjük keményre, majd óvatosan, lyukas fakanállal belekeverjük a vaníliás cukrot, a mascarponét és a reszelt citrom héjat. Rákenjük a tortalapra, egyenletesen eligazítva, majd a tetejét málnával kirakjuk. Hűtőben lehűtjük.