Vasutas szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 db tojássárgája
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl tej
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 10 dkg margarin

A díszítéshez:

  • 5-6 dkg reszelt tejcsokoládé

A habhoz:

  • 1 evőkanál citromlé
  • 30 dkg kristálycukor
  • 4 db tojásfehérje

A tészta megkenéséhez:

  • 6-8 evőkanál sárgabaracklekvár

A tepsi kikenéséhez:

  • 2 dkg margarin

 

Elkészítése:

A tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük, majd a puha margarinnal tovább dolgozzuk. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet.

A masszát kettéosztjuk és az egyik felét a kakaóval sötétre színezzük. Egy kb. 30×25 centis peremes tepsit margarinnal kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva (egy sárga, egy kakaós) beleszaggatjuk.

Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk. A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük. A tojásfehérjét egy kisebb lábasba, vagy habüstbe tesszük, majd kemény habbá verjük. A citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verve.

Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kis lábast, vagy habüstöt belerakjuk, annak kb. a feléig érjen és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Kb. 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle. Ezt a habot a már lekvárral megkent tésztára simítjuk és a már éppen csak meleg (50-60 °C-os) sütőbe toljuk, ahol a habot kb. 50 percen át szárítjuk.

Ha kihűlt, forró vizes késsel felszeleteljük és reszelt csokoládéval díszítjük.