Fenyő formájú gesztenyés kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 200 ml langyos tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tk só
  • 50 g puha vaj
  • 2 tojás sárga
  • 100 g joghurt
  • 600 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 1 tojás a kenéshez

Krémhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál rum
  • 2 evőkanál habtejszín

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk, melyet duplájára kelesztünk. Készíthető kenyérsütő géppel a dagasztás-kelesztés programmal. Ekkor a leírt sorrendben rakjuk a hozzávalókat a kenyérsütő tartályába a kenéshez szánt tojás kivételével.

A krémhez a mirelit gesztenyemasszát félfagyos állapotban sajtreszelőn lereszeljük és krémessé keverjük a többi hozzávalóval.

A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk és egyenként akkora háromszög formára nyújtjuk, hogy a nagy gáztepsibe beleférjen. Már az első kinyújtott lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a krém egyharmadával a széleket 1-2 centiméterre kihagyva. Így járunk el a következő 2 lappal is, a negyedikkel pedig beborítjuk. A széleken kicsit összenyomkodjuk a tésztarétegeket és következik a bemetélés, amellyel kialakítunk egy fenyőformát. A bevágott “ágakat” többször megcsavarjuk, majd a kész fenyőt tojással lekenjük és 20-25 perces kelesztés után 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
2013-11-253
Mielőtt kivennénk lekenhetjük cukros tejjel, ettől szép piros lesz. Ekkor még tegyük vissza a tepsit 5 percre.

Tipp:

Tölteléket mást is használhatunk, finom kemény szilvalekvárral, vagy nutellával is.
Akár díszíthető is a kalács a sütés utolsó perceiben színes cukordarával, vagy cukorhópelyhekkel megszórva.