Kakaós és fahéjas biga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 3 dl tej (plusz egy dl a locsoláshoz)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin (plusz 5 dkg a kenéshez)
  • 20 dkg xilit

A töltelékhez:

  • fahéj és kakaópor
  • 15 dkg xilit

Elkészítése:

A tésztához felfuttatom az élesztőt a langyos, cukros tejben és átszitálom a lisztet. A hozzávalókat összedolgozom, kb 6-8 percig dagasztom, majd kelesztőtálba teszem és 20 percig kelesztem. Ezt követően átgyúrom, majd még 20 percig pihentetem.

Kinyújtom és vastagon megkenem vajjal, majd mehet rá a kakaó vagy a fahéj és a xilit. Két oldalról tekerem fel, hogy dupla tekercs legyen, majd szeletekre vágom és a sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Langyos helyen még 10 percig kelesztem, megkenem a tetejüket a maradék vajból, kevés tejből és xilitből álló keverékkel, majd mehet a sütőbe közepes lángon.

Kb 20 perc és kész. Amikor forró akkor meglocsolom kevés édes tejjel, hogy puha maradjon.