Trüffel krém torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 9 tojás
  • 9 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 4 ek kakaópor
  • 1 cs sütőpor

A trüffel krémhez:

  • 3 dl habtejszín (legalább 30% zsírtartalmú legyen)
  • 30 dkg étcsokoládé (min 40% kakaótartalmú)

A vajas krémhez:

  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaó

Elkészítése:

A kakaós piskótát a megszokott módon összeállítjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Miután kihűlt, három egyenlő lapra vágjuk.

A trüffel krémhez a tejszínt elkezdjük melegíteni és az összetördelt csokoládét fokozatosan hozzáadjuk úgy, hogy alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetjük az olvadó csokit. Miután tökéletesen elolvadt a tejszínben a csoki, hűlni hagyjuk, majd mikor már langyos, betesszük a hűtőbe. Ha a krém hidegen megszilárdul, akkor jól sikerült. Egy nappal a felhasználás előtt is elkészíthetjük. Amikor beszeretnénk tölteni a tortánkba, 10 percig tartsuk szobahőmérsékleten, hogy kenhető (nem folyós!) legyen. Nagyon fontos ennél a krémnél, hogy pontosan mérjük ki az alapanyagokat, különben nem a megfelelő állagú trüffelt kapjuk.

A vajas krémhez a vajat addig keverjük gépi habverővel, míg szép sima lesz. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot és alaposan kikeverjük. Végül mehet bele a kakaópor vagy ételfesték. Legalább 10 percig keverjük a gépi habverő legmagasabb fokozatán, hogy igazán jó minőségű krémet kapjunk. A kimaradó krém fagyasztva 3 hónapig áll el.

Végül összeállítjuk a tortát: a trüffel krémet megfelezzük és a lapok közé kenjük. A tortánkat a vajas krémmel bevonjuk és tetszés szerint díszítjük.