Ezerjó szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg margarin
  • 2 dl tejföl
  • csipet só
  • 1 citrom leve

Mákos töltelék:

  • 1 tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg magozott meggy

Túrós töltelék:

  • 1 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg túró
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola (én kihagytam)

Almás töltelék:

  • 60 dkg hámozott, reszelt alma
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor

A lapok kenéséhez:

  • 3 ek lekvár
  • 5 dkg darált dió

A lapok szórásához:

  • zsemlemorzsa

A tetejére:

  • 1 tojás fehérje
  • fél citrom leve
  • 15 dkg porcukor

Elkészítése:

Egy 22*24 cm-es tepsit kivajazunk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 4 egyforma részre osztjuk. Az egyik cipót tepsi méretűre nyújtjuk és beletesszük, majd megszórjuk kevés zsemlemorzsával.

A mákos töltelékhez a tojást kikeverjük a cukorral, majd a mákot is hozzáadjuk. A tölteléket az alsó lapra kenjük és rászórjuk a meggyet.

Kinyújtjuk a második lapot, rátesszük a meggyes mák tetejére, majd a túrós töltelék hozzávalóit is összekeverjük és a lapra kenjük. A harmadik lapot is kinyújtjuk, rátesszük a többire, megkenjük a lekvárral, dióval megszórjuk és elterítjük rajta a reszelt almát, amit fahéjjal és cukorral ízesítettünk. Erre tesszük a kinyújtott negyedik lapot. Tetejét villával megszurkáljuk.

A sütőt 200 fokra melegítjük, ezen a hőfokon bő 10 percig sütjük, majd 175 fokra csökkentjük és így kb 30 percig sütjük. A máz hozzávalóit alaposan kikeverjük, majd a még forró süteményre simítjuk. Hagyjuk kihűlni.