Diós Bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipetnyi só

Dió töltelék:

  • 45dkg darált dió
  • 35 dkg cukor
  • 1 kanál zsemlemorzsa
  • 1 citrom héja lereszelve
  • mazsola ízlés szerint
  • rum ízlés szerint
  • 1 alma lereszelve

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, a cukrot, sót tejet és gyorsan összedolgozzuk Négy egyforma nagyságú cipót formálunk a tésztából, majd egy órán át letakarva pihentetjük szobahőmérsékleten.

Még a tészta pihen addig elkészítjük a tölteléket. Az alapanyagokat a lereszelt almával összekeverem, az alma ad annyi nedvességet, hogy a dió töltelék kellően összeálljon.

A cipókat egyenként 4 mm vastagságúra kinyújtjuk, a töltelék mennyiségét 4 részre osztjuk és a kinyújtott tésztán egyenletesen elterítjük. Feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és megkenjük tojássárgájával amibe egy pici vizet teszünk, ezt még egyszer megismételjük , végül tojásfehérjével megkenjük és fél órára hideg helyre tesszük, ettől lesz márványos a bejgli teteje.

Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, Kb. 180 °-on hőlégkeverős sütőben.