Ezerjó süti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 kk só
  • 1 ek citromlé

A mákos töltelékhez:

  • 1 db tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 üveg meggybefőtt(7 dl,mag nélkül)

A túrós töltelékhez:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg rögös tehéntúró
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola

Az almás töltelékhez:

  • 6-8 db alma (körtével is lehet)
  • 1kk őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint,almától függően)

A lapok szórásához:

  • zsemlemorzsa

Szükség van még egy 25×39 cm-es tepsire vagy 30×30 cm-es gáztepsire

A tepsi kikenéséhez:

  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A tepsit kivajazzuk, a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a liszttől függően annyi tejföllel (nekem bevált a 2 dl), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4 egyforma cipóra osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra, nagyon vékonyra nyújtjuk.

Az elsőt megszórjuk zsemlemorzsával. A tojást a cukorral krémesre keverjük, majd belekeverjük a mákot és rásimítjuk az első tésztalapra és a lecsepegtetett meggyet rászórjuk. Rátesszük a következő tésztalapot és morzsával megszórjuk.

A túrótöltelék hozzávalóit kikeverjük, a lapra simítjuk és megszórjuk mazsolával. Rátesszük a következő tésztalapot.

Az almát lereszeljük(én a sajt reszelőn végeztem), kissé kinyomkodjuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd a morzsás tésztalapra kanalazzuk és elsimítjuk. Befedjük az utolsó lappal.

Egy nagy villával több helyen átszúrjuk,hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson a sütiből. A sütőt 200 fokra melegítjük, ezen a hőfokon bő 10 percig sütjük, majd 175 fokra csökkentjük és így kb 30 percig sütjük.

Tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
Nagyon finom.
A mákra más bogyós gyümölcsöt is tehetünk a meggy helyett.(szilva,szőlő stb)

Tipp:

Ezt a finom,fantasztikus süteményt a Vidék íze receptes újságból sütöttem.
A novemberi számban jelent meg.
Ez a réteges sütemény a zserbó vagy a flódni szabásmintáját követi.
Jó hír azoknak,akik a diót nem szereti,a mákos tölteléket meggyel turbózva,a túrót mazsolával,majd a fahéjas alma követi.