Császárszalonnás rakott vajbab

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 80 dkg vajbab
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg sajt
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 15 dkg császárszalonna
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint ételízesítő
  • ízlés szerint majoránna

Elkészítése:

A vajbabot vízben pároljuk puhára.

A felkockázott hagymát és a császárszalonnát egy serpenyőben a vaj hozzáadásával pirítsuk meg. Ezután a felkockázott csirkemellet kevés olajon megpirítjuk, majd egy kevés víz, só, bors, hozzáadásával pároljuk puhára. Ha a hús megpárolódott, leöntjük róla a felesleges levet és hozzárakjuk a szalonnás-hagymás keverékhez. Kicsit összepirítjuk és jöhetnek a fűszerek (majoránna, delikát) és egy tojás sárgáját is belekeverjük.

Ezek után egy jénaiba jön a rétegezés a következő módon: a bab felét a jénai aljára simítjuk, erre jön a szalonnás-hagymás-csirkemelles ragu, majd erre a maradék bab kerül. Egy tálban elkeverünk 2 dl tejfölt, 1 dl tejjel és 1 egész tojással, majd ezt elosztva, ráöntjük a rakott babra. Ez szépen lecsorog, így jutni fog mindenhova.

A másik tejölt (2 dl) a tetejére simítjuk, majd erre jöhet a sajt. Előmelegített sütőben lefedés nélkül kb 20-25 percig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul (közepes lángon).