Mákos guba ahogy mamám készítette

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek méz
  • 25 dkg mák
  • 4 tojásfehérje
  • 3 ek cukor

Elkészítése:
2 dl tejből,élesztőből,pici sóból,cukorból,liszből kovászt készítünk. Kelni hagyjuk meleg helyen. A többi lisztet tálba rakjuk, a közepébe tesszük a megkelt kovászt és a többi sót,tejet. Addig dagasztjuk míg az edény falától el nem válik. Ne legyen se túl lágy se túl kemény a tészta. 1 órát hagyjuk kelni. A tésztát ha megkelt vékony kígyó formába összesodorva kikent tepsibe téve megsütjük. A kisült tésztát össze daraboljuk szűrőbe tesszük és leöntjük forró vaníliás tejjel. Annyiszor öntjük át rajta amíg meg nem puhul,de szét ne málljon. Lábasba szedjük a mézet,őrölt mákot teszünk rá, összekeverjük. A tetejére felverjük a tojás fehérjét cukorral, majd a tésztára simítjuk. 160 fokon készre sütjük,15 perc alatt.Ha nincs idő természetesen kifliből is finom de igy olcsóbb.