Nagyi kocsonyája

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
480 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 füstölt sertés hátsó csülök
  • 5 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 erős zöldpaprika
  • egész fekete bors, őrölt bors, őrölt csemege paprika
  • víz

Elkészítése:

Az elkészítés előtti napon a füstölt csülköt hideg vízbe áztatjuk, legalább 2 órán keresztül, majd meleg vízben áztatjuk szintén 2 órán keresztül. Ezt követően a csülköt megkapargatjuk, átmossuk, és másnap reggelig (ez elkészítésig) hideg vízben áztatjuk.

Egy 10 literes fazékba beletesszük a csülköt, majd teljesen felöntjük hideg vízzel. Beletesszük az egész borsot, a vöröshagymát, a fokhagymát és az erős paprikát, majd addig főzzük, amíg a csülökből a csont ki nem esik.
Amikor a hús megfőtt, akkor a zsírt leszedjük a tetejéről, a húst kiszedjük , a levet pedig leszűrjük. Egy kevés levet egy kis edénybe teszünk, amihez egy kevés őrölt csemege paprikát, és őrölt fekete borsot teszünk.

A húst tányérokba tesszük, majd a levet merőkanállal rászedjük, tetejére pedig rákanalazzunk egy kevés pirospaprikával kevert levet. Amikor a tálalás befejeződött, dermedésig hideg helyre tesszük.