Sörben főtt tejszínes csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkehús (én most combot és szárnyat használtam)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 közepes fej hagyma
  • 3-4 duci gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb babérlevél
  • 3 dl sör
  • 2 dl főzőtejszín
  • 25-30 dkg gomba
  • 1-2 ek liszt
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • ételízesítő

Elkészítése:

A szalonnát kisebb kockákra vágva kis lángon egy lábosban a gázra teszem, hogy kiolvadjon a zsírja, mire a hagymát és fokhagymát felkockázom. Beleszórom azokat is, majd szép aranysárgára pirítom. Ráteszem a húsdarabokat, alaposan átforgatom rajta és ha már kaptak egy kis színt, akkor jöhetnek rá a fűszerek, végül a sör. Fedő alatt kis lángon másfél órát főzöm, időnként óvatosan megkeverve.

Közben alaposan megmosom és feldarabolom a gombát. Én nem szoktam meghámozni, csak egy dörzsis szivaccsal folyó víz alatt ledörzsölöm róla a földet. Ha a hús már elég puha, rászórom a gombát és pár percig együtt főzöm.

Közben a tejszínből és lisztből habarást készítek. Hogy könnyebb legyen beledolgozni az ételbe, egy tálra kiszedem a húsokat. A szaftot felöntöm a habarással, összeforralom és visszateszem bele a combokat, szárnyakat.

Még egy perc forrás és már el is lehet zárni a gázt alatta.

Tipp:

Én csőtésztával kínáltam, és aki szeretne, az csípős vegyes vágott savanyúságot ehet hozzá.