Mákos guba vanília sodóval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Mákos guba:

  • 10 db kifli
  • 25 dkg daráltmák
  • 20 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 2 tojássárga
  • 5 dkg méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek margarin

Vanília sodó:

  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 púpozott ek liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej

Elkészítése:

Mákos guba elkészítése:

A tejet megmelegítjük, majd két tojássárgával, 10 dkg cukorral , a mézzel , 1 evőkanál margarinnal és a vaníliás cukorral elkeverjük.  A kifliket fél centi vastag karikákra vágjuk.  Kivajazunk egy hőálló tálat. A kiflikarikák egyharmadát , sorban egymás mellé helyezzük a tálba. Erre egyenletesen rászórjuk a darált mák egyharmadát, majd a citrom reszelt héját. A korábban elkészített tej egyharmadát egy evőkanál segítségével apránként és egyenletesen a rakott kiflikre locsoljuk.

Ugyanígy még két réteget elkészítünk (kiflikarikák, mák, citromhéj, tej). 10-15 percig fóliával lefedve pihentetjük, hogy a kiflik felszívják a tejet. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-40 percig sütjük. Én az utolsó 20 percben fóliával letakartam,hogy ne égjen meg a teteje.

Vanília sodó elkészítése:

Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Apránként felengedjük a tejjel l, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Figyelni kell arra, hogy hűlés közben is sűrűsödni fog.